Macskásy       Dinasztiák       Különlegességek       Oklevelek       Macskásy-díj

Abszolút különlegességnek számít gyûjtésünk elsõ darabja: Az "ördög fürdõkádja", melyet Deutsch Dániel adományozott nekünk. Ez a fürdõkád több szempontból is kuriózum. Elõször is magyar szabadalom, mégpedig az adományozó dédapja, Deutsch József (Lánycsók) találta ki ezt a fafûtésû kádat. Egyedisége elsõsorban abban áll, hogy közvetlen a fürdõ ember aláfûtöttek és a fürdõvíz gravitációsan cirkulált.

Nagyon szépek voltak a 100 évvel ezelõtti számlák (Frey) és levélpapírok (Tichy) is. Látszik rajtuk az igényesség, mely a vállalkozók minden munkáját, tevékenységét áthatotta. Ezek és további dokumentumok megtekinhetõk galériánkban!

Gépész katalógus 1914

A magyarországi ÉPÜLETGÉPÉSZET egyik megteremtõje, az Ulrich B. J. (Ulrich Babtist János) osztrák gyáros, nagykereskedõ volt. Õ 1884-ben Budapesten, a Sugár út 28 szám alatti épületben hozta létre cége magyarországi lerakatát. 1912-ben a Váczi körúton - a mai Bajcsy Zsilinszky úton, késõbb ez lett a Szerelvényértékesítõ Vállalat - és különleges hitel konstrukcióval indította el a kezdõ magyar kis "maszekokat". Úgy adta át az árút a vállalkozónak, hogy semmit nem kellett fizetni, csak akkor, amikor a vállalkózó is megkapta az ellenértéket a munkájáért.
A mûszaki segítséget pedig az jelentette, hogy egy olyan katalógust adott ki az ULRICH B.J., amiben az elképzelhetõ összes szerelvény, berendezés, csõféleség, bármi megtalálható volt, minden paraméterével együtt.
Az Ulrich katalógus tulajdonképpen egy árjegyzék, de kivitele miatt ma a gyûjtõk féltve örzött kincse. A rézkarc szerû képek rendkívül szemléletesek és szépek is.