Macskásy       Dinasztiák       Különlegességek       Oklevelek       Macskásy-díj

Abszolút különlegességnek számít gyűjtésünk elsõ darabja: Az "ördög fürdõkádja", melyet Deutsch Dániel adományozott nekünk. Ez a fürdõkád több szempontból is kuriózum. Elõször is magyar szabadalom, mégpedig az adományozó dédapja, Deutsch József (Lánycsók) találta ki ezt a fafűtésű kádat. Egyedisége elsõsorban abban áll, hogy közvetlen a fürdõ ember aláfűtöttek és a fürdõvíz gravitációsan cirkulált.

Nagyon szépek voltak a 100 évvel ezelõtti számlák (Frey) és levélpapírok (Tichy) is. Látszik rajtuk az igényesség, mely a vállalkozók minden munkáját, tevékenységét áthatotta. Ezek és további dokumentumok megtekinhetõk galériánkban!

Gépész katalógus 1914

A magyarországi ÉPÜLETGÉPÉSZET egyik megteremtője, az Ulrich B. J. (Ulrich Babtist János) osztrák gyáros, nagykereskedő volt. Ő 1884-ben Budapesten, a Sugár út 28 szám alatti épületben hozta létre cége magyarországi lerakatát. Majd 1912-ben a Váczi körúton - a mai Bajcsy Zsilinszky úton, később ez lett a Szerelvényértékesítő Vállalat épülete - különleges hitel konstrukcióval indította el a kezdő magyar kis "maszekokat". Úgy adta át az árút a vállalkozónak, hogy semmit nem kellett fizetni, csak akkor, amikor a vállalkozó is megkapta az ellenértéket a munkájáért.
A műszaki segítséget pedig az jelentette, hogy egy olyan katalógus családot adott ki a Cég, amiben az elképzelhető összes szerelvény, berendezés, csőféleség, és minden egyéb megtalálható volt, minden paraméterével együtt.
Az Ulrich katalógus tulajdonképpen egy árjegyzék, de kivitele miatt ma a gyűjtők félve őrzött kincse. A rézkarc szerű képek rendkívül szemléletesek és szépek is.